Jeseň je ideálne ročné obdobie na prehliadku historických miest, ale aj ľahšie prechádzky či túry v nádherne sfarbenej prírode. Nie je už taká páľava ako v lete, ale zároveň nemrzneme. Ak navyše trafíte krásny slnečný deň, máte vyhraté a výlet bude zaručene vydarený. Vybrali sme 8 krásnych oblastí v okolí Slovenska, ktoré sa oplatí navštíviť.

Česko

Lednice – Valtice

Lednicko-valtický areál sa oplatí vidieť počas celého roka. Rozsiahle parky však na jeseň ponúkajú čarovné farebné divadlo. Ak ste milovníkmi dobrého vína, určite vás potešia Svätomartinské slávnosti, ktoré sa v tejto lokalite konajú v priebehu novembra. K tomu si môžete pochutnať na pečenej husi za zvuku tradičnej cimbalovky. Pre milovníkov pamiatok je tu krásny Lednický zámok, Minaret, Janov hrad, Obelisk a mnoho ďalších. Od slovenských hraníc vám to navyše bude trvať len niečo okolo pol hodinky cesty autom.

lednice-valtice

lednice zamok

Rožňov pod Radhoštěm

Na oboch brehoch rieky Bečvy, v oblasti zvanej Valašsko, leží mestečko Rožnov pod Radhoštěm. Je známe najmä krásnym skanzenom, ktorý pozostáva z Dreveného mestečka, Valašskej dediny a Mlynskej doliny. Je ideálnym miestom na jesennú prechádzku. Ochutnať tu môžete lokálnu pochúťku – valašské frgále. Určite sa oplatí vyraziť aj na ľahšiu túru k soche slávneho Radegasta, v chránenej krajinnej oblasti Beskydy. Pivkárov určite poteší Radegast aj vo forme čapovaného piva v miestnych pohostinstvách.

roznov radegast roznov skanzen

Poľsko

Morské oko

Z poľskej strany Vysokých Tatier sa môžete vydať na ľahšiu túru k úchvatnému plesu zvanému Morské oko. Pleso leží pod štítom Rysy a pri peknom počasí sa vám naskytnú nádherné výhľady na okolité Mengusovské štíty. Na poľskú stranu sa dostanete jednoducho cez hraničný priechod Lysá Poľana. K morskému oku sa môžete vybrať buď po asfaltke, kde môžete využiť aj dopravu goralskými povozmi (kone a koče), alebo po  upravených lesných chodníkoch. Ak sa rozhodnete pre koče, je potrebné sa najmä na jeseň teplo obliecť, pretože cesta trvá okolo 45 minút.

morske oko

Krakov

Krakov, druhé najväčšie mesto Poľska, sa síce nachádza trošku ďalej od slovenských hraníc (cca 2 hodiny), ale určite vám to vynahradí. Milovníci pamiatok a romantických prechádzok si prídu na svoje. Z mnohých historických budov spomenieme napríklad Mariánsky kostol, či nádherné hlavné námestie Rynek Glówny. Tiež sa oplatí navštíviť židovskú časť mesta zvanú Kazimerz, v ktorej nájdete synagógy aj židovský cintorín. V reštaurácii určite vyskúšajte poľské pierogi, ktoré sú v zásade ako naše slovenské pirohy, avšak poliaci ich pripravujú asi na 50 rôznych spôsobov.

krakov vylet

Rakúsko

Carnuntum

Pol hodinka cesty autom od Bratislavy a ocitnete sa v antickom Ríme. Archeologické nálezisko Carnuntum je perfektným miestom na spoznanie antickej kultúry. Nájdete tu napríklad zachovaný amfiteáter a môžete navštíviť múzeum Petronell, kde vás čaká prechádzka po starej rímskej štvrti. Všetky budovy, ktoré uvidíte, sú postavené presne podľa pôvodných stavieb. vrátane zrekonštruovaných kúpeľov.

carnuntum

Seegrotte

Úchvatným a zároveň nezvyčajným zážitkom je plavba po najväčšom európskom podzemnom jazere. Dostanete sa k nemu za vyše hodinky cesty z Bratislavy. Je to však ideálny jesenný výlet a plavby sa konajú celoročne. Príčinou vzniku tohto jazera bola prírodná katastrofa z roku 1912, kedy sa po odstrele v bani dostala do chodieb obrovská masa vody.

seegrotte

Foto: Wikimedia/Petr Vilgus/CC-SA-3.0

Maďarsko

Ostrihom

Mesto Ostrihom leží na druhej strane Dunaja, oproti nášmu Štúrovu. Dostanete sa tam jednoducho, cez most Márie Valérie. Mesto je najznámejšie pravdepodobne svojou Bazilikou sv. Štefana. Pri jej prehliadke môžete navštíviť aj podzemné krypty a z kupoly máte krásny výhľad na celé mesto. Pri prechádzke mestom natrafíte aj na ďalšie historické budovy a množstvo kostolov. Nezabudnite si v niektorej z reštaurácií pochutnať na tradičnom maďarskom jedle, akým je napríklad guláš, perkelt, halászlé či paprikáš. Domov si určite kúpte vynikajúce maďarské klobásky.

Ostrihom

Vyšehrad

Ďalšie maďarské mesto na Dunaji, ktoré sa na jeseň oplatí navštíviť, je Vyšehrad. Od Ostrihomu je vzdialené asi pol hodinku autom, čiže počas 1 dňa môžete stihnúť aj obe tieto mestečká. Ako názov mesta napovedá, dominantou je hrad Vyšehrad. Určite odporúčame vystúpiť na najvyššiu Šalamúnovu vežu, odkiaľ sa vám otvoria úchvatné výhľady na okolitú prírodu, mesto i Dunaj. Okrem prehliadky hradu sa oplatí prejsť aj mestskými uličkami s peknými starými domami, ktoré dýchajú špecifickou atmosférou. Opäť nezabudnite na svoj žalúdok a doprajte si kúsok z maďarskej gastronómie.

vysehrad madarsko

 

Ak máte vlastné obľúbené miesta za našimi hranicami, budeme radi ak nám ich napíšete do diskusie a môžeme pripraviť pokračovanie tohto článku, v ktorom uverejníme vaše tipy. 🙂

A nezabudnite, že hoci cestujete len kúsok za hranice, mali by ste myslieť na cestovné poistenie. 🙂